Miten voit vahvistaa mieltä ja vastustuskykyä?

Tämän hetken maailmantilanne laittaa monen mielen ja stressinhallinnan koetukselle ja aiheuttaa ahdistusta, sekä stressiä. Psyykkinen kuormitus lisää elimistön stressitilaa, joka vaikuttaa ihmisen immuunijärjestelmään ja tämän kautta vastustuskykyyn. Nyt jos koskaan on tärkeää huolehtia omasta mielestä ja hyvästä psyykkisestä, sekä fyysisestä palautumisesta. 

Voimakas uutisointi voi lisätä ahdistuksen oireita ja tämän vuoksi omat mielen rajat onkin hyvä tunnistaa. Mitä mielesi pystyy tässä hetkessä käsittelemään? Mikä  johtaa sitä tyyneyteen ja hyvän uskoon ja mikä johdattaa sitä kohti ahdistusta? Ahdistusta ja murehtimista on helppo ruokkia seuraamalla jatkuvasti tiedotusta ja eri somekanavia. Mikäli keho on jatkuvasti valmiustilassa tämän vuoksi, ylläpitää se hermoston aktiivisuutta ja on todella kuormittavaa ihmiselle. Tällöin elimistö voi olla stressitilassa pitkään, joka heikentää vastustuskykyä.

Ahdistuksen tunteet on tärkeä kohdata ja käsitellä. Niiden kohtaaminen ja tunnusteleminen auttaa myös mieltä palautumaan näistä tunteista. Tämän vuoksi niitä ei kannata paeta, tai siirtää jonkin tekemisen alle, koska kohtaamalla ne vahvistat mielenhyvinvointia, stressinhallintaa, palautumistasi ja immuniteettiasi. Mielen ja kehon on saatava palautua tällaisista kokemuksista, jotta ne voivat hyvin ja kykenevät olemaan vahvoja. 

Pysähdy, kuuntele mieltäsi ja tee selvät rajat itsellesi. Mieli lähtee hyvin helposti harhailemaan suuntaan, joka ei kannattele turvan ja levollisuuden tunnetta pitkään.

  • Tee asioita, joiden parissa on helppo rauhoittua ja saada ajatukset ihan muualle. Lähde vaikka metsäretkelle kuuman kaakaon kera, pelaa lautapelejä, aloita kevätsiivous, leivo tai katsele hyvänmielen leffoja. Nyt on hyvä hetki hidastaa ja nauttia niistä asioista, mitkä voivat arjessa jäädä ajatusasteelle. 
  • Huolehdi monipuolisesta ja riittävästä ravinnosta, se vahvistaa kokonaispalautumistasi, yöunta, mieltä ja näiden kautta vastuskykyäsi. Kun jätät aamiaisen syömättä, syöt lounaan tilalla leipää ja juot paljon kahvia, voit olla varma, että ne eivät vahvista palautumistasi. 
  • Toteuta ihanan presidenttimme ajatusta henkisestä läheisyydestä. Onko nyt se hetki, kun voit oikeasti pysähtyä ja huomata mitä kaikkea lähelläsi onkaan?
  • Tee sinulle sopivia rentoutusharjoituksia. Rentoutuminen ja rauhoittuminen voi olla monelle ja etenkin monen mielelle vaikeaa, mutta usko pois se kannattaa. Kun rentoudut myös mieleltäsi, pienentää se elimistön stressireaktiota ja edesauttaa jälleen palautumistasi. Rentoutuminen voi olla ihan vain syvään hengittämistä muutaman minuutin ajan, se voi olla rentouttavan muusikin kuuntelua, positiivisia ja vahvistavia ajatuksia ja voimalauseita itselle, venyttelyä, piirtämistä, soittamista. Pääasia, että löydät itsellesi sopivimman tavan rentoutumiseen. 
  • Puhu ajatuksista, tunteista ja peloista. Kun juttelee ja jakaa ajatukset läheiselle ihmiselle, luo se turvaa ja rauhantunnetta. Se on todella tärkeää stressinhallinnassa. Puhu ja kuuntele.
  • Muista, että voit itse vaikuttaa ajatuksiisi, kun olet tietoinen niistä. Voit pysäyttää ne ja kääntää toiseen suuntaan. Ole tietoinen mihin suuntaan ohjaat mieltäsi. 

Ylläolevien avulla voit saada mielen ja kehon rauhoittumaan, stressireaktio pienenee ja palautumisesi on vahvempaa. Se suojelee ja vahvistaa sinun vastuskykyä. Se vahvistaa sinun henkistä kapasiteettia kohdata haastavia ja muuttuvia tilanteita. 

Elämänhetkiä päiviisi,

Maria