Palaudutko hyvin?

Milloin viimeksi olet pysähtynyt miettimään omaa palautumistasi tai mitä se sinulle on? Mikä on hyvää ja vahvaa palautumista sinulle juuri nyt tässä elämäntilanteessa ja voisitko jotenkin vahvistaa sitä?

Tunnetko olevasi virkeä ja onko sinulla riittävästi energiaa, innostusta ja kiinnostusta asioita kohtaan, vai etenevätkö päiväsi jaksamisen äärirajoilla? Tunnetko iloa ja rakkautta ja haluat kohdata ihmisiä ja viettää heidän kanssaan aikaa?

Kokonaisuudessaan arjessa on paljon velvoitteita, jotka voivat imeä mehut, ellei riittävästä palautumisesta huolehdi. Työ, harrastukset, kodin työt, ikääntyvät vanhemmat,  ihmissuhteet, lapsiperhe elämä, sosiaaliset kontaktit, vapaaehtoistyö, opiskelu ym… näiden myötä syntyy fyysistä -, ja psyykkistä kuormittumista, josta ihmisen tulee myös palautua. Minkä verran kukin jaksaa kuormitusta kantaa palautumatta on hyvin yksilöllistä, mutta loputtomiin sitä ei kukaan jaksa. Palautumiselle on otettava aikaa, muuten se helposti jää kaiken muun jalkoihin.

Herkkyys tunnistaa itsessään fyysisen ja psyykkisen kuormituksen erot ja kehon viestit, tuo ymmärrystä siihen millaista palautumista tarvitset juuri nyt. Palautuminen ja sen tiedostaminen jää valitettavan monelta sivuseikaksi. Jokainen meistä tarvitsee palautumista voidakseen hoitaa elämän velvollisuudet ja pystyäkseen nauttimaan elämän annista. Ilman riittävää palautumista, voi alkaa esiintyä niin fyysisiä-, kuin psyykkisiäkin oireita. Uniongelmat, keskittymiskyvyn laskeminen, muistiongelmat, vatsavaivat tai päänsärky, reaktioherkkyys ja mielialan vaihtelut voivat johtua huonosta kokonaispalautumisesta ja liiallisesta kuormituksesta.

Arvostatko palautumista?

Asenne vaikuttaa paljon siihen, miten tärkeänä ihminen näkee oman palautumisensa. Millaista mallia ja arvostusta on kotoa saanut tähän ja miten kantaa sitä itse mukana elämässään. Kun palautumisen merkityksen ja tärkeyden oivaltaa ja sitä haluaa tietoisesti alkaa vahvistamaan on ottanut ison askeleen eteenpäin oman hyvinvoinnin vahvistamisessa.

Toisille runsaat sosiaaliset kontaktit voivat olla palauttava tekijä, toisia ne taas voivat väsyttää ja kuormittaa. Toiset kokevat palautumiseksi sen, mistä toinen saattaa uupua lisää. Monia voi yllättää myös se, että jokin rentouttavaksi ajateltu tekeminen saattaakin olla jotain ihan muuta, kuin palauttavaa. Siksi omia palauttavia tekijöitä kannattaa välillä tarkastella uudelleen. Toimiiko tämä minulla edelleen voimavarojen lataajana vai onko tästä tullut enemmänkin tapa?

Kun on malttanut pysähtyä itsensä pariin ja tutustunut omiin tuntemuksiinsa ja ajatuksiinsa, sekä siihen mistä ne voisivat kummuta, on huomattavasti helpompi löytää itselleen voimavaroja vahvistavia tekijöitä. Kasvatuksen mukana tuomat uskomukset siitä, mitä pitäisi jaksaa ja miten paljon, voivat olla kohtalokkaita pidemmän päälle. Ne eivät välttämättä toimi sinulla samalla tavoin, kuin vanhemmillasi.

Tämän päivän hektisyys, tavoitettavuus ja suorittaminen täyttävät monien päivät ja palautumisen aikaa voi jäädä todella vähän, tai ei ollenkaan.  Sitten kun joku kysyykin eräänä päivänä aidosti läsnäolevasti ”Mitä sinulle kuuluu?” voi se avata padot, jos aiemmin ei ehtinyt kiireen keskellä pysähtymään. Huomaakin olevansa todella väsynyt.

Palautuminen on kuitenkin elintärkeää ihmiselle, joten ota sille aikaa ja ripottele pieniä palautumisen hetkiä päivääsi. Vahvista riittävän ja monipuolisen ravinnon, positiivisten sosiaalisten kohtaamisten, liikkumisen,  työstä-, sekä älylaitteista irtautumisen kautta palautumisen kivijalkaasi joka päivä.

Palautumista voi verrata puhelimen akkuun. Akkua täytyy ladata päivittäin, jotta puhelin toimii ja on käyttökelpoinen. Mitä enemmän päivässä on kuormittuneisuutta, sitä enemmän elimistö ja aivot tarvitsevat myös palautumista.

Riittävä yöuni on yksi tärkeimmistä palauttavista toiminnoista. Vaali palautumista vahvistavia resursseja joka päivä jo aamusta lähtien, niin vahvistat laadukasta ja riittävän vahvaa palautumista unen aikana. Unenlaatuun kannattaakin kiinnittää huomiota, eikä yöunista kannata nipistää tunteja, jotka tuntuvat loppuvan päivästä. Jos unenpäästä saa heti kiinni, se ei välttämättä olekaan merkki siitä, että palautuu hyvin. Se voi kertoa siitä, että elämässä on nyt liikaa asioita tai univajetta on kertynyt liikaa. Onko jotain mitä voisit tällä hetkellä siirtää hetkeksi syrjään?

Jos kuormitus on jatkunut pitkään ja elimistössä on ollut stressitila kauan, on myös palautuminen hitaampaa. Pitkittynyt stressi on ikävä kyllä monelle jokapäiväinen tuttu seuralainen, jota pidetään jo normaalina olotilana. Suunnitelmat ja tavoitteet palautumiseen voivat todellakin jäädä vain suunnitelman tasolle, mikäli ei ole valmis kohtaamaan itseään, tai mikäli itsensä arvostus ja kunnioitus eivät ole vielä löytäneet luoksesi.

Mitä kuormittavampi elämäntilanne, sitä enemmän ihminen tarvitsee palauttavaa aikaa. Myös positiivisesta kuormituksesta tarvitsee yhtälailla palautumista. Elämäntilanteesta riippuen samat palautumisen keinot eivät toimi vuodesta toiseen. Näitä on hyvä tarkkailla. Mikä toimii sinulle hyvänä palautumisena juuri nyt?


Palautumisessa ihmisen fyysinen- ja psyykkinen tila palautuu kuormitusta edeltäneeseen tasapainotilaan ja näin voimavarat vahvistuvat. Kuuntele siis elimistösi ja mielesi viestejä ja sopeuta palautuminen tähän hetkeen sopivaksi ja toimivaksi. Se mikä toimi kuukausi sitten, ei välttämättä toimi nyt. Voimauttavaa päivää sinulle. Kuulen mielelläni ajatuksiasi aiheesta.

Maria Rautava • Mind Coach®
Puh. 050 4065 986
mielioivallus@gmail.com