Unen voima – hyvän palautumisen pohja

Tänä päivänä ihmiset saavat paljon tietoa hyvinvoinnista monista eri lähteistä. Netti on pullollaan erilaisia ohjeita ja vinkkejä, sekä artikkeleita miten huolehtia itsestä paremmin. Useiden lähteiden mukaan ihmiset kuitenkin nukkuvat nykypäivänä vähemmän ja vähemmän.

Vaikka elämä on tänä päivänä hektisempää, kognitiivisesti kuormittavampaa ja moni tuntee itsensä jatkuvasti väsyneeksi, nipistetään lisää tunteja vuorokauteen unesta. Väsynyt olotila on monelle jo normaali, ja sen ajatellaan usein kuuluvan kyseiseen elämänvaiheeseen.

Kysymys kuuluukin- jatkuuko se myös seuraavaan elämänvaiheeseen? Ja taas seuraavaan?

Uni on yksi isoimpia palasia ihmisen hyvinvoinnin peruskivijalasta. Usein sitä voi käyttää peilinä itselleen ja sen hetkiselle elämälleen, miten sinulla menee? Kun uneen tulee muutoksia, kertoo se yleensä jonkin osa-alueen epätasapainosta elämässä.

Stressi ja liika kuormitus psyykkisesti tai fyysisesti, tunne-elämän haasteet ja kohtaamattomuus itsensä kanssa voivat johtaa erilaisiin uniongelmiin. Nämä voivat näkyä nukahtamisvaikeuksina,  yöllisinä heräilynä, aamuyön valvomisena tai sillä, että nukahtaa jo ennen kuin pää osuu tyynyyn. Silloin on syytä tarkastella omaa elämää ja sitä mitä voisi tehdä unen parantamiseksi?

Pelkkä nukkuminen ei kuitenkaan riitä, vaan unen täytyy olla myös laadukasta, jotta elimistö ja aivot palautuvat. Moni voi kokea nukkuvansa hyvin, mutta silti kokee päiväaikaista väsymystä. Tämä voi kertoa unen laadusta ja siitä, että syvää unta ei ole riittävästi. Vanha sanonta ” Millainen päivä, sellainen yö” pitää usein hyvin paikkansa. Tämän sanonnan kanssa on hyvä miettiä myös omia pään sisäisiä liikkeitä päivänajalta ja sitä, mitä päivän aikana on mielessään käynyt läpi ja millaista sisäinen puhe on ollut?

Unella on paljon tehtävää

Uni tekee ihmeitä aivoille. Se putsaa ja siivoaa yön aikana edellisen päivän haitalliset kuona-aineet pois ja tekee tilaa uudelle päivälle. Se tallentaa muistiin opitut asiat ja vahvistaa muistia.

Uni vaikuttaa ihmisen ajatteluun, toimintaan ja tunteisiin oleellisena osana. Se luo pohjan sille millaiset voimavarasi ovat, niin henkisesti kuin fyysisesti, sekä sille miten näet ja koet ympäristösi tällä hetkellä. Riittävä ja laadukas uni on myös yksi tärkeimpiä asioita hyvän mielenterveyden turvaajana. Hyvin nukutun yön jälkeen mieli osaa vahvemmin kohdata haastavia tilanteita ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Sairastumiskierteen aikana riittävä ja laadukas yöuni on ehkäpä tärkein lääke elimistön parantumiseen.

Miten uni vaikuttaa sinun päivääsi?

Uni toimii palauttavana tekijänä päivästä ja sen kuormituksesta, sekä on olennainen osa hyvää stressinhallintaa ja tilannetajua. Se on välttämätöntä tasapainoiselle ja kehittyvälle ihmisyydelle. Sen yhtenä tärkeänä tehtävänä on myös tasapainottaa hermoston toimintaa, mikä on hektisyyden ja tavoitettavuuden keskellä välttämätöntä, sillä monilla elimistö on liiallisessa ylivireystilassa. Se on vähän kuin kuminauhaa venyttäisi ja testaisi kuinka pitkään se venyy.

 

Mikä on sinun vuorokausirytmisi?

Jokaisella meillä on yksilöllinen unen tarve ja ajankohta sille. Luonnollinen vuorokausirytmi kertoo unentarpeesta ja ilmoittaa unipaineen kautta oman rytmisi. Tavallisimmat uniongelmat johtuvat usein siitä, että omaa sisäistä vireystilaa ei kuunnella ja univaihe menee ohi. Silloin sisäinen kello jää jälkeen ja sekoittaa luonnollisen unirytmin, jolloin uni olisi palautumisen kannalta kaikista parhaita ja vahvinta. Kun haluat parantaa ja vahvistaa omaa palautumistasi, niin kuuntele luonnollista vuorokausirytmiäsi ja käy nukkumaan, kun sen aika on.

On hyvä oppia tunnistamaan, kuuntelemaan ja arvostamaan omia vireys ja väsymystiloja, sillä niillä on suuri vaikutus unenlaatuun. Elimistö ilmoittaa sinulle, milloin se kaipaa unta ja lepoa ja milloin on otollisin aika siihen. Tämän tunnistamalla opit tiedostamaan myös sen, milloin on esimerkiksi parhain vireystila tehdä asioita.

Toiset ihmisistä ovat aamuvirkkuja, toiset iltavirkkuja. On tärkeä tunnistaa tämä itsessään, sekä myös kumppanissa. Luonnollinen vuorokausirytmi ei välttämättä ole samanlainen, mikä voi vaikuttaa parisuhteessa hyvinkin paljon, mikäli sitä ei ymmärretä ja arvosteta.

Sotketko itse oman rytmisi?

Useat meistä nimittäin sotkevat itse luonnollisen vuorokausirytminsä. Pyritään hakeutumaan samaan rytmiin, kuin kaikki muut ja oma luonnollinen rytmi sekoittuu. Kun vuorokauden tunnit eivät riitä, nipistetään usein ensimmäisinä yöunista. Kuulostaako tutulta?

Herätään aamulla aikaisin treenaamaan tai tekemään töitä ennen töihin lähtöä. Juostaan ilta edestakaisin harrastuksiin, ym. ja kuormitetaan aivoja vielä iltaisin somella, liian rankalla liikunnalla, peleillä, siivouksella, tekemällä töitä ja muulla suorittamisella. Juodaan kahvia ja energiajuomia, sekä syödään sokeria ja haastetaan mielen rauhoittumista.

Kun elimistön pitäisi alkaa valmistautua uneen noin paria tuntia ennen nukkumaan menoa, moni tekee vielä asioita, mitkä pitävät mielen ja kehon voimakkaassa vireystilassa. Tämän jälkeen ihmettelemme, jos emme saa unta tai se huonoa.

Hyvän ja vahvan unen kannalta on hyvä opetella kuuntelemaan omaa vuorokausirytmiä ja rakentaa sen ympärille illan puuhat, eikä päinvastoin. Rauhoita ilta ajoissa, himmennä valoja, anna mielesi levätä äläkä lisää  kierroksia sille tietoisesti, syö hyviä hiilihydraatteja, proteiineja ja hyviä rasvoja, jotta elimistöllä on yön aikana energiaa vahvaan palautumiseen. Tee tietoisesti asioita, jotka saavat mielen ja elimistön levolliseksi. Jos mieltä on vaikea saada rauhoittumaan, on hyvä tehdä ennen nukkumaan menoa hengitysharjoitus tai muu rentoutumisharjoitus, lukea hyvää kirjaa tai lehteä, jotta voisi käydä levollisin mielin nukkumaan.

Vaalitaan ja arvostetaan unta!

Makoisia unia,

Maria