Unen voima – tärkein taito edistää omaa hyvinvointia ja stressinhallintaa

Tänä päivänä ihmiset nukkuvat vähemmän kuin koskaan aiemmin. Vaikka elämä on hektisempää, kognitiivisesti kuormittavampaa ja moni tuntee itsensä jatkuvasti väsyneeksi, nipistetään lisää tunteja vuorokauteen unesta. Väsynyt olotila on monelle jo normaali, ja sen ajatellaan usein kuuluvan kyseiseen elämänvaiheeseen.

Kysymys kuuluukin- jatkuuko se myös seuraavaan elämänvaiheeseen? Ja taas seuraavaan?

Uni on yksi isoimpia palasia ihmisen hyvinvoinnin peruskivijalasta. Usein sitä voi käyttää peilinä itselleen ja sen hetkiselle elämälleen, miten sinulla menee? Kun uneen tulee muutoksia, kertoo se yleensä jonkin osa-alueen epätasapainosta elämässä.

Stressi ja liika kuormitus psyykkisesti tai fyysisesti, tunne-elämän haasteet ja kohtaamattomuus itsensä kanssa voivat johtaa erilaisiin uniongelmiin. Nämä voivat näkyä nukahtamisvaikeuksina, yöllisinä heräilynä, aamuyön valvomisena tai sillä, että nukahtaa jo ennen kuin pää osuu tyynyyn. Silloin on syytä tarkastella omaa elämää ja sitä mitä voisi tehdä unen parantamiseksi?

Pelkkä nukkuminen ei kuitenkaan riitä, vaan unen täytyy olla myös laadukasta, jotta elimistö ja aivot palautuvat. Moni voi kokea nukkuvansa hyvin, mutta silti kokee päiväaikaista väsymystä. Tämä voi kertoa unen laadusta ja siitä, että syvää unta ei ole riittävästi. Vanha sanonta ” Millainen päivä, sellainen yö” pitää usein hyvin paikkansa. Tämän sanonnan kanssa on hyvä miettiä myös omia pään sisäisiä liikkeitä päivänajalta ja sitä, mitä päivän aikana on mielessään käynyt läpi ja millaista sisäinen puhe on ollut?

Unella on paljon tehtävää

Uni tekee ihmeitä aivoille. Se putsaa ja siivoaa yön aikana edellisen päivän haitalliset kuona-aineet pois ja tekee tilaa uudelle päivälle. Se tallentaa muistiin opitut asiat ja vahvistaa muistia.

Uni vaikuttaa ihmisen ajatteluun, toimintaan ja tunteisiin oleellisena osana. Se luo pohjan sille millaiset voimavarasi ovat, niin henkisesti kuin fyysisesti, sekä sille miten näet ja koet ympäristösi tällä hetkellä. Hyvin nukutun yön jälkeen kestää ja osaa vahvemmin kohdata haastavia tilanteita ja niiden vaikuttavia tekijöitä. Riittävä ja laadukas yöuni on myös erinomainen keino lisätä vastustuskykyä esimerkiksi flunssa-aikana.

Millaisia eroja sinä huomaat itsessäsi hyvin nukkuneena tai huonosti nukkuneena?

Uni toimii sinulle palauttavana tekijänä päivästä ja sen kuormituksesta, sekä on olennainen osa hyvää stressinhallintaa ja tilannetajua. Se on välttämätöntä tasapainoiselle ja kehittyvälle ihmisyydelle. Sen yhtenä tärkeänä tehtävänä on myös tasapainottaa hermoston toimintaa, mikä on hektisyyden ja tavoitettavuuden keskellä välttämätöntä, sillä monilla elimistö on liiallisessa ylivireystilassa. Se on vähän kuin kuminauhaa venyttäisi ja testaisi kuinka pitkään se venyy.

 

Mikä on sinun vuorokausirytmisi?

Vuorokausi ja sen pituus on meille kaikille sama, mutta jokaisella meillä on yksilöllinen unen tarve ja ajankohta sille. Luonnollinen vuorokausirytmi kertoo unentarpeesta ja ilmoittaa unipaineen kautta oman rytmisi. Tavallisimmat uniongelmat johtuvat usein siitä, että omaa sisäistä vireystilaa ei kuunnella ja univaihe menee ohi. Silloin sisäinen kello jää jälkeen ja sekoittaa luonnollisen unirytmin, jolloin uni olisi palautumisen kannalta kaikista parhaita ja vahvinta. Eli jos haluat parantaa ja vahvistaa omaa palautumistasi, niin kuuntele luonnollista vuorokausirytmiäsi ja käy nukkumaan, kun sen aika on.

On hyvä oppia tunnistamaan, kuunteleman ja arvostamaan omia vireys ja väsymystiloja, sillä niillä on suuri vaikutus unenlaatuun. Elimistö ilmoittaa sinulle, milloin se kaipaa unta ja lepoa ja milloin on otollisin aika siihen. Tämän tunnistamalla opit tiedostamaan myös sen, milloin on esimerkiksi parhain vireystila tehdä asioita.

Toiset ihmisistä ovat aamuvirkkuja, toiset iltavirkkuja. On tärkeä tunnistaa tämä itsessään, sekä myös kumppanissa. Luonnollinen vuorokausirytmi ei välttämättä ole samanlainen, mikä voi vaikuttaa parisuhteessa hyvinkin paljon, mikäli sitä ei ymmärretä ja arvosteta.

Sotketko itse oman rytmisi?

Useat meistä sotkevat itse luonnollisen vuorokausirytminsä. Pyritään hakeutumaan samaan rytmiin, kuin kaikki muut ja oma luonnollinen rytmi sekoittuu. Kun vuorokauden tunnit eivät riitä, nipistetään usein ensimmäisinä yöunista. Kuulostaako tutulta?

Herätään aamulla aikaisin treenaamaan ennen töihin lähtöä, tai tekemään töitä. Juostaan ilta edestakaisin harrastuksiin, ym. ja kuormitetaan aivoja vielä iltaisin somella, peleillä, siivouksella, tekemällä töitä ja muulla suorittamisella. Juomme energiajuomia ja kahvia, sekä harrastamme vielä rankkaa liikuntaa iltamyöhään.

Kun elimistön pitäisi alkaa valmistautua uneen noin paria tuntia ennen nukkumaan menoa, moni tekee vielä asioita, mitkä pitävät mielen ja kehon voimakkaassa vireystilassa. Tämän jälkeen ihmettelemme, jos emme saa unta tai se huonoa.

Hyvän ja vahvan unen kannalta on hyvä opetella kuuntelemaan omaa vuorokausirytmiä ja rakentaa sen ympärille illan puuhat, eikä päinvastoin. Rauhoita ilta ajoissa, himmennä valoja, anna mielesi levätä äläkä kerjää sille lisää kierroksia tietoisesti, syö hyviä hiilihydraatteja, proteiineja ja hyviä rasvoja, jotta elimistöllä on yön aikana energiaa vahvaan palautumiseen. Jos mieltä on vaikea saada rauhoittumaan, on hyvä tehdä ennen nukkumaan menoa hengitysharjoitus tai muu rentoutumisharjoitus, jotta voisi käydä levollisin mielin nukkumaan.

Vaalitaan ja arvostetaan unta!

Makoisia unia,

Maria